Menu

Frituurvet Recycle Het! en Stichting RIONED roepen consumenten op om gebruikt frituurvet en olie in te leveren

16 december 2024

Door olie en vet apart in te leveren, dragen consumenten niet alleen bij aan het hergebruik van waardevolle grondstoffen; ook verhoogde onderhoudskosten en milieuschade kunnen op deze manier worden voorkomen.

Oliebollen, gourmet en kerstdiners; ontzettend lekker natuurlijk. Na deze feestelijke traktaties is het inleveren van het gebruikte vet of de olie nodig, dit moet dus niet door het riool. Dat heeft allerlei vervelende gevolgen zoals milieuschade, rioolverstoppingen en reinigingskosten die in de miljoenen lopen. Frituurvet Recycle Het! pakt deze problematiek aan door consumenten te stimuleren hun gebruikte vet apart in te leveren. Stichting RIONED helpt gemeenten om te zorgen voor goed rioolgebruik.
Met meer dan 2.500 inleverpunten en een gezamenlijke missie om milieuschade te voorkomen, benadrukken de organisaties hoe belangrijk het is om actie te ondernemen, juist tijdens de feestmaand waarin bakken en frituren centraal staan.

Frituurvet Recycle Het!: “Samen maken we recycling makkelijk en toegankelijk. Met meer dan 2.500 inleverpunten bieden we iedereen de kans om een steentje bij te dragen aan duurzaamheid, juist in een tijd van het jaar waarin veel olie en vet wordt gebruikt.”

Gebruikte oliën en vetten zijn waardevolle grondstoffen met duurzame toepassingen. Ze krijgen een tweede leven door ze te verwerken tot biobrandstof, wat een directe bijdrage levert aan het verminderen van CO2-uitstoot.

Stichting RIONED: “Wij zetten ons dagelijks in voor een duurzaam en efficiënt stedelijk waterbeheer. Het apart inzamelen van frituurvet voorkomt verstoppingen in het riool én draagt bij aan een circulaire economie.”

Wanneer gebruikte oliën en vetten worden weggespoeld via de gootsteen of het toilet koelen ze af en vormen harde vetklonten die verstoppingen veroorzaken. Deze ophopingen kunnen leiden tot ernstige rioolverstoppingen, schade aan pompen en daardoor verhoogde onderhoudskosten voor gemeenten en waterschappen.

Door olie en vet apart in te leveren, dragen consumenten niet alleen bij aan het hergebruik van waardevolle grondstoffen; ze voorkomen ook verhoging van hun rioolheffing en waterschapsbijdrage vanwege onnodige onderhoudskosten en schade aan het milieu.

Het inleveren van gebruikte oliën en vetten vergt een gezamenlijke inspanning waar iedereen – inclusief onze planeet – de vruchten van plukt. Wil jij weten waar het dichtstbijzijnde inleverpunt is? Kijk dan hier.